Vi lever i dag i en tid med många och ofta snabba förändringar. Den mänskliga hjärna, som inte har genomgått lika stora förändringar som livet i övrigt, upplever ofta dessa ständiga förringar och denna osäkerhet som ett hot.
Förändringar är nära sammanknippat med både hot och möjlighet.
Brukar du eller personer i din omgivning reagera med ilska, avståndstagande, ifrågasättande eller motarbetande när förändringar kommer upp på agendan? Då är det reptilhjärna (den äldsta del av hjärnan, som vi människor har gemensamt med lägre stående däggdjur) som står till - för att skydda mot ett upplevt hot. Reptilhjärnan väljer i en situation som upplevs som hotfull mellan att fly (vi undviker/ lämnar situationen), fäkta (vi slå tillbaka/ motarbeta) eller spela död (vi blir passiva).
Förändring och utveckling är ledord i dagens moderna samhälle. Förändringar och utveckling kan upplevas väldigt olika av olika personer, och olika av samma person i livets olika skeden. Per definition innebär alla förändringar ett visst mått av osäkerhet- vi vet vad vi har men inte vad vi får. Ibland känner vi oss inspirerade och ibland känner vi oro och osäkerhet inför förändringar. Båda reaktionerna är naturliga och mänskliga.
Hjärnans främsta uppgift är att värna om vår överlevnad och skydda oss från hot och skada- och detta ska vi givetvis vara tacksamma för. I en föränderlig tid har hjärnan fullt upp med att hinna bearbeta alla intryck och ställningstaganden som behöver göras. Att under sådana förhållanden dessutom behöva ta in nya besked, fatta beslut och tänka i nya banor kan vara en stor utmaning.
I ett läge av upplevt eller faktiskt hot spenderar hjärnan sin energi på att överleva (fly, fäkta eller spela död). Detta gör att vi inte alltid resonerar på det mest kloka sättet, vi kanske undviker det som känns hotfullt, motarbetar förändringen eller tappar vår energi.
I tider av förändring, vare sig den är självvald eller inte, behöver vi skapa lugn och trygghet för reptilhjärnan. I mötet med någon som befinner sig i förändring är det viktigt att i mötas med respekt, acceptans och i ett tempo som är anpassat efter de förutsättningar personen befinner sig i .
Oavsett om vi befinner oss i en förändring som är självvald eller inte finns det komponenter som är viktiga redskap för att hantera situationen på ett konstruktivt och hållbart sätt
Livet är naturligt och kontinuerligt i förändring. Det är så vi växer och utvecklas, lär nytt och får nya perspektiv.
Varje förändring innehåller, ej ännu, utforskade möjligheter och lärdomar.
Motivation, tydliga mål och nya handlingar är viktiga för att hitta de nya möjligheternas skatter.
Marie-Louice Wallin
ICF Certifierad Coach (PCC), Stresspedagog, Utbildare